زنده
لحظهبهلحظه با زلزله افغانستان؛ یک روز بعد از زلزله چه گذشت؟
زلزله روز چهارشنبه در ولایتهای پکتیکا و خوست صدها کشته و صدها زخمی برجای گذاشته است. طالبان گفتهاند شمار جانباختگان این زمینلرزه به ۱۰۰۰ نفر رسیده و ۱۵۰۰ نفر دیگر هم زخمی شدهاند. جامعه جهانی ضمن ابراز همدردی با آسیبدیدگان برای کمک به افغانستان اعلام آمادگی کرده است اما نداشتن رابطه دیپلماتیک میان دولت طالبان و بسیاری از کشورهای جهان این فرآیند را با چالش روبرو کرده است.
گزارش زنده
همه زمانها به ساعت بریتانیاست
جلسه شورای امنیت در مورد وضعیت افغانستان
رامیز اکبروف، سرپرست نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان امروز در جلسه توجیهی شورای امنیت در نیویورک گفت که «ظرف ۲۴ ساعت آینده»، از مناطق آسیبدیده دیدن خواهد کرد.
او گفت که میخواهد با خانوادههای آسیب دیده، امدادرسانان در محل و با گروههای جامعه مدنی زنان دیدار کند.
او افزود که برای هماهنگی کمکها با روسای آژانسهای سازمان ملل متحد که مستقیماً به مردم افغانستان کمک میکنند، کار میکند.
او افزود که وضع اضطراری که زلزله روز چهارشنبه تنها یکی از آنهاست، در حالی که در افغانستان وضع حقوق بشر، بحران اقتصادی، وضعیت اضطراری بشردوستانه ادامه دارد.
او تاکید که «در نهایت، نیاز به تعامل مستمر با حاکمان دیفاکتو (طالبان) است».
شدت زمین لرزه اخیر را چه کسانی احساس کردند؟
مراکز زلزلههای گذشته در افغانستان
یونیسف تدارکات اضطراری به گیان ولایت پکتیکا فرستاد
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) گفته است که تدارکات اضطراری به ولسوالی گیان ولات پکتیکا فرستاده شده است.
یونیسف محمولههای بستههای بهداشتی، کیتهای زمستانی، آشپزخانه اضطراری برای خانوادهها، چادر، پتو، لباس گرم و برزنت را به پکتیکا و خوست اعزام کرده است.
یونیسف از جامعه جهانی خواسته که که از روند کمکهای اضطراری به زلزلهزدگان شرق افغانستان حمایت کند.
یکی از بازماندگان زلزله: از طالبان میخواهم خانههای ما را آباد کند
بیشتر تلفات ناشی از زلزله در ولسوالیهای گیان و برمل ولایت پکتیکا بوده است. مردم محلی از فروریختن خانهها در دهها روستا خبر میدهند.
یکی از بازماندگان به نام شبیر به گزارشگر بی بی سی گفت: «صدایی بلند شد و تخت من شروع به تکان خوردن کرد. سقف پایین افتاد. من گیر افتاده بودم، اما میتوانستم آسمان را ببینم. شانهام دررفته بود، سرم آسیب دیده بود اما خودم را بیرون کشیدم. مطمئن هستم که هفت یا نه نفر از خانوادهام که در همان اتاق بودند. جان باختند.»
مادر شش فرزندی که در زلزله به شدت مجروح شده بود به بیبیسی گفت که بسیاری در روستای او کشته شده اند، از جمله هفت نفر از اعضای خانواده او.
او میگوید: «ما بسیار فقیر هستیم، نمیتوانیم دوباره خانههای خود را از نو آباد کنیم.»
او افزود که «ما چیزی برای خوردن نداریم».تمام آذوقه خانواده او زیر آوار مدفون شده است.
او افزود: «هیچ جایی برای رفتن وجود ندارد. ... از طالبان میخواهم خانههای ما را آباد کند.»
رئیسی: استانهای مرزی به زلزلهزدگان در افغانستان کمک کنند
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران از نهادهای استانهای مرزی با افغانستان خواسته است که به کمک زلزلهزدگان اخیر در افغانستان بشتابند.
به گزارش تسنیم، آقای رئیسی عصر امروز در حاشیه شورای اداری استان خراسان شمالی گفت که «هلال احمر و دستگاههای خدمترسان به یاری زلزلهزدگان شتافتند و باز هم تاکید میکنم همه دستگاهها باید به کمک مردم همسایه و برادر ما بشتابند.»
رئیس جمهور ایران گفته است که استانهای خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان باید در این کمک در خط مقدم باشند.
در همین حال، سفارت ایران در کابل گفته است که امروز دو فروند هواپیمای حامل کمکهای امدادی ایران جهت کمک به آسیب دیدگان زلزله مناطق جنوب شرقی افغانستان وارد فرودگاه خوست شد و محمولههای کمکی تحویل مقامات محلی گردید
چشمدیدهای خبرنگار بیبیسی از روستای زلزلهزده در ولایت پکتیکا
اسکندر کرمانی، خبرنگار اعزامی بیبیسی اسکندر کرمانی، خبرنگار بیبیسی پنجشنبه، یک روز پس از زلزله ویرانگر در ولایتهای پکتیکا و خوست، به ولسوالی برمل ولایت پکتیکا سفر کرد و چشم دیدهایش را نوشته است.
هر روستائی را که میبینیم، می خواهند خسارات وارده به خانههایشان را به ما نشان دهند آنها خانه، زندگی و عزیزان خود را از دست دادهاند. داشتههایشان در میان آوارها پراکنده؛ پتوها، گلدانها، پایههای تختها از آوار بیرون زدهاند.
روستائیان میخواهند جهان ببیند که چگونه زلزله زندگیهایشان را تباه کردهاست. آنها همچنان میخواهند در فهرست دریافتکنندگان کمکهای بشردوستانه نهادهای امدادگر قرار بگیرند.
شماری از نهادهای امدادگر در محل رسیدهاند، اما واضحا نیاز به نهادهای بیشتر وجود دارد.
مرد کارگری را دیدیم که تازه از پاکستان به روستایش برگشته بود. بیست عضو خانوادهاش از جمله دخترش در اثر زلزله جانباخته بودند. مرد مسنی را دیدیم که حالا مسئول پنج کودکی شده است که پدرشان را از دست دادهاند. روستا کلا غمگین است.
شماری زیادی از روستائیان حالا در چادرهای موقتی زندگی میکنند که بر آوارهای خانههایشان افراشته شده، خانههایی که به هزار زحمت آباد کرده بودند.
خبر فوریوالی پکتیکا: عملیات نجات پایان یافته است
ثناالله معصوم، والی طالبان در ولایت پکتیکا در صحبت با بیبیسی گفته است «عملیات نجات در این ولایت شب گذشته (چهارشنبه) پایان یافته است و برای ما گزارش تازه نرسیده که در جایی عملیات نجات نرسیده باشد.»
مشخص نیست که آیا عملیات نجات تنها در دو ولسوالی گیان و برمل پایان یافتهاست یا در سرتاسر مناطق زلزلهزده؛ این درحالیست نهادهای بینالمللی وضعیت انسانی در این مناطق را وخیم گزارش کرده و سخنگوی طالبان خواهان کمک های بشردوستانه بین المللی به زلزلهزدگان شده است.
آقای معصوم گفته است که به همه مناطق آسیبدیده، گروههای نجات رسیده اند.
آقای معصوم افزوده است که تنها در دو ولسوالی برمل و گیان این ولایت حدود ۶۰۰ تن کشته و حدود ۴۵۰ تن دیگر زخم برداشتهاند.
در اثر زلزله در ولایتهای پکتیکا و خوست، در نیمهشب چهارشنبه اول سرطان/تیر دستکم ۱۰۰۰ کشته و ۱۵۰۰ زخمی به جا گذاشت که انتظار میرود آمار تلفات افزایش یابد.
والی پکتیکا گفته است که بخشی از کمکهای اولیه مانند چادر، غذا و دارو به مردم آسیبدیده رسیدهاست.
مناطقی که بیشترین آسیب را در زلزله دیدهاند، شامل ولسوالیهای گیان، زیروک، نکه، برمل در ولایت پکتیکا و سپیره، در ولایت خوست هستند.
عکسهایی از مناطق زلزله زده در شرق افغانستان
وزارت دفاع طالبان: مواد غذایی و تیمهای پزشکی به زلزلهزدگان رسیدهاست
وزارت دفاع طالبان میگوید به زلزلهزدگان در ولایتهای پکتیکا و خوست مواد غذایی، پتو و لباس همراه با تیمهای پزشکی فرستاده است.
راههای ناهموار دسترسی به برخی مناطق زلزله زده از زمین را دشوار کرده است. طالبان از ۶ فروند هلیکوپتر به جا مانده از ارتش دولت پیشین برای امدادرسانی به زلزلهزدگان استفاده میکند.
کارمند مرکز صحی پکتیکا میگوید برای صدها زخمی، فقط ۵ بستر دارند
یکی از کارمندان تنها مرکزصحی/ بهداشتی در ولسوالی گیان، در صحبت با بیبیسی گفته است که این مرکز تنها ۵ بستر (تخت) دارد، ولی تا حالا صدها مجروح به در این درمانگاه مراجعه کردهاند.
آمار تلفات ناشی از زلزله روز گذشته (چهارشنبه اول سرطان/تیر) فعلا حدود ۱۰۰۰ تن گفته شده ولی انتظار میرود که این آمار افزایش یابد.
مناطقی که بیشترین آسیب در زلزله دیدهاند؛ ولسوالیهای گیان، زیروک، نکه، برمل در ولایت پکتیکا و سپیره، در ولایت خوست.
سراج الدین حقانی برای دیدار با زلزلهزدگان به پکتیکا رفت
سراج الدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان به پکتیکا رفته و با زلزلهزدگان در برمل و گیان این ولایت دیدار کرده است.
ولایتهای شرقی افغانستان پایگاه قدرت آقای حقانی است که در دودهه اخیر فرماندهی شبکه حقانی طالبان را برعهده داشت.
هواپیمای حامل کمکهای ایران به فرودگاه خوست رسید
بنا به گزارشها هواپیمای حامل کمکهای بشردوستانه ایران به زلزلهزدگان در شرق افغانستان به فرودگاه ولایت خوست رسیده است.
سفارت ایران در کابل گفته است که ارسال دو هواپیما حاوی کمکهای اولیه بخشی از اقدامات کمک به زلزلهزدگان در افغانستان است.
صبح روز پنجشنبه، یک روز پس از زلزله ویرانگردر پکتیکا و خوست، محمولههای کمکهای اولیه، غذا و دارو از پاکستان، قطر و ایران به افغانستان رسیده است.
کودکان زیادی در زلزله پکتیکا و خوست جان باختهاند
پزشکان در افغانستان به بیبیسی گفتند که ممکن است شمار زیادی از کودکان در زلزله روز چهارشنبه کشته شده باشند.
بیش از ۱۰۰۰ نفر براثر زلزله شب گذشته در ولایت پکتیکا و خوست جان خود را از دست دادند. باران شدید، کمبود امکانات و ناهمواری راهها، مانع کار امدادگران شده است.
در اثر زلزله به بزرگی ۶.۱ ، شمار نامعلومی در زیر آوار خانههای ویران شده که عمدتا گلی هستند، دفن شدند.
مقامهای اداره طالبان خواستار کمکهای بیشتر بینالمللی شدهاند.
نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد در تلاش برای رساندن محمولههای کمک به زلزلهزدگان هستند.
این در حالی است که نظام بهداشتی و درمانی افغانستان حتی قبل از این فاجعه نیز در معرض سقوط قرار داشت.
قبل، بعد و هنگام زلزله چه باید کرد؟
آموزش برای محافظت از زلزله اهمیت بسیاری دارد؛ هم قبل، هم موقع زلزله و هم بعد از آن. پریزاد نوبخت به دنبال این سوال رفته که ما در مقابل زلزله، چه میتوانیم بکنیم؟ این ویدئو بر اساس توصیههای کارشناسان ایمنی زلزله در اروپا و آمریکا تهیه شده است.
Video content
تصاویر هوایی از ولسوالی برمل ولایت پکتیکا پس از زلزله
برنامه جهانی غذا: مواد خوراکی و تجهیزات برای زلزلهزدگان شرق افغانستان فرستادیم
دفتر برنامه جهانی غذا سازمان ملل متحد در کابل در بیانیهای گفته است که «سریعا» مواد غذایی و تجهیزات برای حمایت از آسیب دیدگان زلزله روز گذشته در شرق افغانستان فرستاده است.
کاروانی شامل ۱۸ کامیون به مناطق زلزلهزده فرستاده شدند که حامل تجهیزات اضطراری از جمله بیسکویت «پرانرژی» و ذخیره سیار آب هستند.
این نهاد در نظر دارد که به ۳۰۰۰ خانوار مواد اولیه غذایی اضطراری ارائه دهد و آماده است تا حمایتهای خود را پس از ارزیابیهای پس از زلزله افزایش دهد.
برنامه جهانی غذا میگوید همراه با سازمانهای دیگر کمکرسان بشردوستانه در حال ارزیابی خسارات ناشی از زلزله و نیازهای خانوادهها در محل است.
ولسوالیهای دورافتاده گیان و برمل در ولایت پکتیکا و سپیری در ولایت خوست از جمله مناطقی هستند که بیشترین آسیب را دیدهاند. در برمل بیش از ۷۰ درصد خانهها به طور کامل ویران شده است. بر اساس گزارشها «دستکم ۱۰۰۰ نفر کشته و ۲۰۰۰ نفر دیگر زخمی» شدهاند.
با این حال، تلاشهای امداد و نجات به دلیل بارش باران و وزش باد شدید و همچنین دسترسی محدود به مناطق آسیبدیده با مشکل مواجه شده است.
در بیانیه این نهاد آمده است که «مردم افغانستان در پی دههها جنگ، خشکسالی شدید و رکود اقتصادی با یک بحران بیسابقه روبرو شدهاند. این زلزله تنها به نیازهای بشردوستانهای که آنها روزانه تحمل میکنند، افزوده است، از جمله برای نزدیک به ۱۹ میلیون نفر در سراسر کشور که با گرسنگی شدید روبرو هستند و به کمک نیاز دارند. تیمهای ما به سرعت بسیج شدند و به ارائه حمایت برای کمک به خانوادههای آسیبدیده برای گذار از این تراژدی تازه ادامه خواهند داد.»
برنامه جهانی غذا میگوید در تمام ۳۴ ولایت افغانستان فعال است و روزانه ۲۳۹ کامیون در جاده ها دارد و به حدود ۸۰۰ مرکز در سراسر کشور مواد غذایی میرساند.
شورای پناهندگان نروژ گفته به نیازمندان در ولایت خوست کمک نقدی میکند
شورای پناهندگان نروژ/ناروی گفته است در حال کمک به زلزلهزدگان در ولسوالی سپیره ولایت خوست است و نظر به ارزیابیها، سرپناه و کمک نقدی به نیازمندان از سوی این نهاد صورت خواهد گرفت.
در بیانیه نیل ترنر، مسئول این سازمان در افغانستان آمده است که این نهاد به زودترین زمان ممکن، گروه دیگری را به ولایت پکتیکا به منظور ارزیابی وضعیت آسیبدیدگان زلزله روز گذشته (چهارشنبه) خواهد فرستاد.
شورای مهاجرت نروژ از سال ۲۰۰۳ در دستکم ۱۴ ولایت افغانستان فعال بوده است. این شورا ۱۴۰۰ کارمند در سراسر افغانستان دارد وگفته است که در سال ۲۰۲۱، به بیش از ۸۴ هزار نفر در افغانستان کمک کرده است.
آخرین ارزیابیهای شورای پناهندگان نروژ از وضعیت زلزلهزدگان در افغانستان:
وزیر خارجه بریتانیا: آماده حمایت از آسیبدیدگان هستیم
لیز تراس، وزیر امور خارجه بریتانیا در توییتی با زلزلهزدگان شرق افغانستان اظهار همدردی کرده است.
او نوشته است: «بریتانیا آماده حمایت از آنها در این روزهای دشوار است.»
در پی انتشار اخبار زلزله ویرانگر روز چهارشنبه (اول سرطان/تیر) کشورهای مختلف برای حمایت از آسیبدیدگان در این رویداد طبیعی ابراز آمادگی کردهاند.
سازمان بهداشت جهانی: تیمهای ما در بیمارستان منطقهای ولایت پکتیا کار میکنند
بیمارستان منطقهای در پکتیا از مجروحان زلزله مراقبت میکند که بسیاری از آنها زن و کودک هستند. ۳۷ بیمار تحت مراقبت دچار اختلال اضطرابی پس از حادثه قرار گرفتند و ۵ بیمار وخیم به شفاخانههای کابل فرستاده شدند.
تیمهای سازمان بهداشت جهانی در حال کار با بیمارستان برای رسیدگی بهشمار زیاد مجروحان، ارائه مراقبت و تهیه دارو هستند.